Fri, 29 Mar 2024RO Ro  EN En    
 
Links
 
 
Lista de proiecte » Cercetari asupra detectiei neutrinilor emisi de surse naturale (Soare) si artificiale (reactor nuclear)

Cercetari asupra detectiei neutrinilor emisi de surse naturale (Soare) si artificiale (reactor nuclear)
proiecte.nipne.ro/ceex/32-proiecte.html


Acronim: ASTRONEUTRINOS
Numar / Data contract: 2-CEx06-10-77 / 26.07.2006
modul 1
Director proiect: Cruceru Ilie
Parteneri: Facultatea de Fizica, Universitatea Bucuresti; Institutul National de C&D pentru Fizica Materialelor
Data incepere / finalizare proiect: 2006-07-26 / 2008-11-10
Valoarea proiectului: 1500000 RON
Rezumat: Proiectul propus urmareste sa demonstreze posibilitatea detectiei neutrinilor (si deasemenea posibilitatea generarii neutrinilor) prin efecte colective bazate pe interactia coerenta a lor cu obiecte macroscopice cuantice. Desi neutrini sunt particule elementare ce interactioneaza foarte slab cu materia, cateva cercetari recente sugereaza posibilitatea detectarii lor prin imprastieri pe cristale dense, in analogie cu efectul Mossbauer. Aceste experimente conduc la o prima confirmare a fenomenului iar datele acumulate sugereaza existenta reala a efectului cautat.
. Datorita faptului ca, acest tip de particule nucleare interactioneaza foarte slab cu materia se va opta pentru realizarea unui sistem de detectie bazat pe o balanta de torsiune ultrasensibila, echipata cu mono-cristale foarte dense de safir sau florura de litiu(LiF), care se va utiliza la detectia neutrinilor generati de sursele mentionate.
Metoda de detectie utilizand balanta de torsiune cu cristal are la baza imprastierea coerenta a neutrinilor pe atomii cristalului perfect cu densitate foarte mare si dimensiuni de cateva ordine de marime mai mari decat lungimea de unda a neutrinilor. Pentru cristalul de safir, considerat perfect si infinit de dens, sectiunea eficace totala depaseste un factor de 1020 si ca urmare, schimbarea si transferul de moment al neutrinului pe cristal, conduce la ecranarea si incetinirea neutrinului, exercitand o forta asupra bratului balantei, suficient de mare pentru a putea fi detectata si masurata. Modificarea de moment pe reteaua cristalina conduce la modificarea lungimii de unda a neutrinilor, acestia vor putea fi modulati, si prin urmare, aceasta va constituii o conditie reala de aplicatie practica a fluxurilor de neutrini modulati in transmiterea de semnale la distante foarte mari, ca in cazul luminii modulate.
Succesul acestei cercetari de inalt risc poate deschide calea spre dezvoltarea unor aplicatii practice prin utilizarea surselor si detectorilor de neutrini ca:
- noi vectori pentru telecomunicatii, capabili sa transmita informatii in interiorul unor materiale incoerente, cum este pamantul, sau in spatiul cosmic, la distante infinit de mari;
- noi mijloace de detectie si investigare a undelor gravitationale si in prospectiuni geologice, fluxurile de neutrini putand fi concurenti cu alte misloace utilizate actual in acest scop.
Rezultatele ce se vor obtine vor demonstra posibilitatea detectiei neutrinilor ca particule elementare in concordanta cu aria tematica 11 si conexiunile aplicatiilor practice cu ariile tematice 3; 9; si 10.

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Consideratiuni teoretice si experimentale asupra interactiei neutrinilor cu materia condesata. (2006-11-25)
2. Definirea solutiei tehnico-constructive pentru o balanta de torsiune ultrasensibila cu cristal (2007-06-25)
3. Proiectarea si stabilirea parametrilor functionali ai balantei de torsiune cu cristal (2007-09-25)
4. Realizareamodelului experimental al balentei de torsiune cu cristal de safir (2008-03-25)
5. Testarea in camp de neutrini a modelului experimental al balantei de torsiune (2008-07-25)
6. Prelucrarea datelor experimentale, interpretarea rezultatelor si diseminarea rezultatelor (2008-11-25)

REZULTATE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.