Sat, 20 Apr 2024RO Ro  EN En    
 
Links
 
 
Lista de proiecte » Caracterizarea multiparametrica a securitatii alimentelor – metode analitice si toxicologice

Caracterizarea multiparametrica a securitatii alimentelor – metode analitice si toxicologice
proiecte.nipne.ro/ceex/42-proiecte.html


Acronim: CAMPSAAT
Numar / Data contract: 6 / 03.10.2005
modul 1
Director proiect: Mihai Radu
Parteneri: Institutul National de Cercetare Dezvoltare Chimico-Farmaceutica; Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor
Data incepere / finalizare proiect: 2005-10-20 / 2008-08-31
Valoarea proiectului: 1040000 RON
Rezumat: In cadrul acestui proiect se propune infiintarea unei retele de institute (conducator de proiect: Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara « Horia Hulubei » - IFIN-HH si parteneri: Institutul National de Cercetare Dezvoltare Chimico-Farmaceutica – INCDCF-ICCF si Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor - INCDFM) cu scopul atingerii masei critice necesare pentru realizarea activitatii de cercetare – dezvoltare in domeniul securitatii alimentelor iradiate.
Existenta unei echipe interdisciplinare competitive pentru aceasta arie tematica (2.2, alimentatie, sanatate si buna stare) asigura desfasurarea unei activitati de cercetare cu sanse de succes in realizarea de colaborari intenationale (in cadrul PC7). Toxicitatea alimentelor iradiate este inca un subiect controversat in comunitatea stiintifica internationala. In cadrul proiectului ne propunem realizarea unor experimente in vivo si in vitro privind toxicitatea alimentelor iradiate. Experimentele in vitro vor fi efectuate pe culturi celulare iar cele in vivo pe animale de cultura. Experimentele in vivo vor viza toxicitatea cronica a alimentelor iradiate. Toxicitatea va fi studiata folosind teste de citotoxicitate, clinice, hematologice, biochimice si histologice.
Reteaua propusa asigura existenta in tara a expertizei necesare pentru abordarea tematicii alimentelor iradiate. Departamentul IRASM din cadrul IFIN-HH a facut pasi importanti in dezvoltarea metodelor necesare caracterizarii alimentelor iradiate (laborator de microbiologie acreditat, certificare internationala a sistemului de management, echipamente necesare dezvoltarii metodelor specifice de caracterizare). Mai este insa necesara perfectionarea unor metode pentru a avea la dispozitie un pachet de tehnici compatibil cu ceea ce se utilizeaza in laboratoare similare din UE. In cadrul proiectului se vor derula activitati de cercetare aplicativa pentru dezvoltarea unor metode (termoluminescenta, gaz-cromatografie, HPLC) care sa completeze setul existent de tehnici. Semnalarea in literatura de specialitate a aparitiei unor efecte sinergice ale produsilor chimici de iradiere in prezenta unor substante chimice cancerigene a condus la ideea adaugarii unor teste (micotoxine, hormoni de crestere si izotopi radioactivi) la setul standard de teste folosite pentru detectia alimentelor (caracterizare multiparametrica).

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Perfectionarea tehnicilor de identificare si caracterizare analitica a alimentelor iradiate  (2005-12-15)
2. Perfectionarea tehnicilor de caracterizare analitica a securitatii alimentelor iradiate  (2006-04-30)
3. Caracterizarea toxicitatii alimentelor iradiate: experimente preliminare (2006-11-30)
4. Perfectionarea dozarii hormonilor si a radioizotopilor din alimente (2007-05-15)
5. Evaluarea toxicitati alimentelor iradiate prin studii in vitro si in vivo (2007-11-30)
6. Caracterizarea multiparametrica a securitatii alimnetelor: corelatii cu efectele citotoxice in vitro si in vivo  (2008-08-31)

REZULTATE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.