Tue, 23 Apr 2024RO Ro  EN En    
 
Links
 
 
Lista de proiecte » Cercetari Avansate de Fizica Particulelor Elementare

Cercetari Avansate de Fizica Particulelor Elementare
proiecte.nipne.ro/ceex/98-proiecte.html


Acronim: CAFPE
Numar / Data contract: CEX-05-D11-81 / 21.10.2005
modul 1
Director proiect: Dr. Cornelia COCA
Parteneri: Universitatea de Vest din Timisoara-UVT WING Computer srl -WING
Data incepere / finalizare proiect: 2005-10-22 / 2008-10-21
Valoarea proiectului: 1243000 RON
Rezumat: Telul principal al experimentelor prezente si din viitorul apropiat in fizica particulelor este gasirea raspunsurilor la unele probleme fundamentale, cum ar fi gasirea particulei Higgs (responsabila pentru generarea maselor particulelor) si de a efectua masuratori precise asupra fenomenului de “violare a simetriei CP”. In acest contest, ambele sectoare ale mezonilor K, respectiv B furnizeaza teste independente ale Modelului Standard (MS) privind descrierea fenomenului de “violare a simetriei CP”. Ambele sectoare trebuie sa masoare aceeasi parametrii pentru ca descrierea sa fie corecta. Numai prin considerarea, simultan, a cat mai multe procese se pot determina total parametrii teoriei date. Dezintegrarile K si B rare, induse de tranzitii b?s,d (FCNC) au un rol important in studiul preceselor de dezintegrare slaba si in verificarea predictiilor Modelului Standard pentru mecanismul ce sta la baza “violarii simetriei CP”. Aceste dezintegrari K si B rare furnizeaza o informatie cantitativa despre elementele matricii CKM, Vtd, Vts, Vtb iar cand acesta informatie este combinata cu toate datele disponibile se poate realiza un test al MS., cu precizie mare. Printre dezintegrarile B si K rare, dezintegrarile K+??+ and KL ??0sunt considerate foarte speciale, fiind dezintegrari curate din punct de vedere theoretic. Experimentul NA48/3, aflat in constructie, intentioneaza sa masoare dezintegrarea ultra-rara K+??+ la acceleratorul SPS-CERN prin colectare a unui exemplar larg de astfel de dezintegrari (100 ) cu fond mic, in decursul a doi ani de achizitie de date. Scopul principal urmarit consta in: masurarea raportului de ramificare si a elementelor de matrice CKM, Vtd ,si alti parametrii, cu precizie buna de aproximativ 5%. Experimentul va folosi un flux primar de protoni de 400 GeV/c de la SPS, si respectiv un fascicul secundar de kaoni pozitivi de mare energie. In urmatorii 2-3 ani se va realiza instalatia experimentala iar incepand cu 2009 se vor achizitiona date timp de cca doi ani, date ce vor fi analizate in decurs a cativa ani.
In acest contest, studiile propuse sa fie realizate in cadrul acestui proiect constau in : simularea de procese semnal ( K+??+) si de procese de fond pentru a defini criteriile (cinematice) de selectie a semnalului; simularea detectorului “straw trecker” pentru a investiga proprietatile si performanta aecestuia pentru detectia si studiul dezintegrarii K+ in zbor ; estimrea raportului semnal –fond (S/B), raportul de ramificare K+??+, parametrii CKM sin2?, ?Vtd ?,si compararea acestora cu valorile obtinute in sisteme B; alte activitati constau in unele contributii la realizarea si experimentare detectorului prin participari la asamblare si instalare, la teste in fascicul si masuratori de calibrare.
Studiile pe baza de simulari se bazeaza pe o cantitate mare de date simulate. Pentru a se putea realiza programul de fizica propus se prevede construirea infrastructurii si bazei de calcul, un system distribuit (intre centrele interne si externe) de tip multi-tier (pe tipic CERN).

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Masurarea largimii partiale a dezintegrarii in doi fotoni a bozonului Higgs produs la colliderul de fotoni. Dezvoltarea locala a infrastructurii de software. (0000-00-00)
2. Dezvoltari software pentru studii de fizica si simulari de date privind dezintegrari hadronice ale barionilor beauty produsi in interactii pp la 14 TeV (LHCb) (0000-00-00)
3. Simularea si reconstructia evenimentelor semnal si a proceselor de fond in vederea masurarii auto-cuplajelor bozonului Higgs in ciocniri foton-foton. Reconstructie de stari barionice in interactii pp la 14 TeV (cu detectorul LHCb). (0000-00-00)
4. Investigatii privind proprietatile si posibilitatile de masurare a polarizarii ale barionilor beauty prin analiza de date simulate si comparatia cu datele din literatura. Dezvoltarea algoritmului de identificare a cuarcului bottom Masurarea auto-cuplajelor Higgs in ciocniri foton-foton  (0000-00-00)
5. Masurarea cuplajului tri-linear al bozonului Higgs la collider-ul de fotoni. Analiza de date luate cu detectorul LHCb  (0000-00-00)

REZULTATE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.