Thu, 18 Apr 2024RO Ro  EN En    
 
Projects
 
 
Lista de proiecte » Detector cu YAP:Ce de ioni grei pentru CRYRING

Detector cu YAP:Ce de ioni grei pentru CRYRING
proiecte.nipne.ro/ifa-fair/5-proiecte.html


Acronim: ROCRYDET
Numar / Data contract: FAIR-07 / 2020-11-16
Program: PN3/5.2/FAIR-RO
Director proiect: Mihai Straticiuc
Autoritate contractanta:
Data incepere / finalizare proiect: 2020-11-16 / 2023-11-16
Valoarea proiectului: 1800000 RON
Rezumat: Proiectul ROCRYDET isi propune sa finalizeze constructia, testarea si montarea unui sistem de detectie bazat pe scintilatori, pentru ioni grei cu stare de sarcina inalta si energie de ordinul 15 MeV/u, dedicat experimentelor ce se vor desfasura la inelul de stocare CRYRING de la GSI/FAIR, pentru studiul interactiunilor ion-electron si ion-atom (procesele atomice fundamentale, structura si dinamica in domeniul relativist al campurilor tari, structura nucleara si reactii nucleare in apropierea barierei Coulombiene).
Experimentele si operarea CRYRING au necesitati specifice pentru detectarea ionilor, ceea ce implica: rezistenta la radiatii, rata de numarare ridicata (pana la MHz), timp de raspuns scurt pentru masurari in coincidenta (spectroscopie cu raze X si laser de inalta precizie) si compatibilitate cu vid ultra-inalt (UHV). Pentru energiile specifice ale ionilor din inel procese cum sunt captura electronica si pierderea de electroni trebuie luate in calcul pentru interactia cu tintele atomice si faptul ca ambele tipuri de ioni trebuie detectati. Detectorii pentru astfel de ioni trebuie amplasati pe ambele parti ale inelului: partea interioara si exterioara, tinand cont si de acceptanta si rigiditatea inelului care nu permit detectarea tuturor speciilor de ioni in acelasi loc. Pentru ioni cu Z diferit si stari de sarcina diferita distanta de la magnetul dipolar de separare pana la punctul de detectie va fi diferita. Vidul ultra inalt nu permite schimbarea pozitiei detectorilor de-a lungul inelului de la un experiment la altul, iar pentru un inel complet echipat experimentele vor avea nevoie de 12 detectori de particule pentru a acoperi toate pozitiile posibile de detectie, distribuite in sectiunile inelului dupa "electron-cooler" si tinta "jet".
Acest sistem de detectie al ionilor bazat pe un scintilator conectat la un fotomultiplicator, cu un sistem special de cuplare la vid ultra inalt si montat pe un actuator cu miscare rapida va fi comisionat la sfarsitul proiectului la ROCRYDET. Pentru a finaliza constructia si testarea detectorului proiectului sunt incluse o serie de activitati precum: upgradarea camerei curente a detectorului pentru a fi compatibila la vid ultra inalt; upgradarea sistemului de vid cu "baking strips" si cu o pompa ionica si joje de vid ultra inalt; upgradarea capului detectorului cu materiale compatibile la vid ultra inalt; inlocuirea corpului de aluminiu actual al camerei cu otel de tip LN316, inlocuirea izolatorilor curenti cu alumina sau sticla borosilicata; inlocuirea cablurilor curente de alimentare si de semnal cu unele compatibile la vid ultra inalt; teste ale capului detectorului modernizat cu surse de radiatii (241Am, 60Co si 137Cs) in interiorul camerei de testare, in timp ce se afla sub vid ultra inalt si temperatura ridicata si cu un cocktail de ioni livrat de acceleratoarele tandem de 3 MV si 9 MV; testarea eficacitatii totale a intregului sistem de detectie. In cele din urma, sistemul de detectie va fi testat la CRYRING pentru a optimiza parametrii de functionare si pentru a asigura o compatibilitate cat mai buna cu celelalte subcomponente ale inelului de stocare.

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE

REZULTATE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.