Sat, 20 Apr 2024RO Ro  EN En    
 
PCCDI
 
 
Lista de proiecte » Dezvoltarea de aplicatii de securitate pe baza tehnologiilor experimentale complexe utilizate in studiul radiatiei cosmice

Dezvoltarea de aplicatii de securitate pe baza tehnologiilor experimentale complexe utilizate in studiul radiatiei cosmice
proiecte.nipne.ro/pccdi/12-proiecte.html


Acronim: DEXTER
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 19 PCCDI / 15.03.2018
Program: PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0839
Director proiect: Dr. Alexandra Saftoiu
Parteneri: Universitatea din Petrosani
Institutul de Stiinte Spatiale
INCD Constanta
Universitatea Politehnica Bucuresti
Institutul de Geodinamica

Data incepere / finalizare proiect: 2018-03-15 / 2021-04-30
Valoarea proiectului: 5336815 RON
Rezumat: In cadrul proiectului complex se urmareste dezvoltarea de aplicatii, prototipuri si servicii bazate pe tehnologii noi cu aplicabilitate in mediul economic, care si-au demonstrat fiabilitatea si eficienta in mari experimente de fizica radiatiilor cosmice si nu numai. Adaptarea tehnologiilor folosite in fizica nucleara si cele specifice radiatiilor cosmice (in special la Observatorul International Pierre Auger) la nevoile mediului industrial si a consumatorilor mici se va face in principal prin reducerea costurilor echipamentelor si serviciilor. Acest lucru este posibil datorita evolutiei accelerate care a avut loc in sectorul tehnologiei informatiilor si telecomunicatiilor. Mai mult, metodele de detectie radio a particulelor cosmice sunt foarte asemanatoare cu sistemele clasice de telecomunicatii (front end-ul), astfel incat progresele intr-o directie sau alta pot sa influenteze direct si imediat evolutia in celalalt camp. Multe solutii electronice care pana acum erau construite specific pentru fiecare experiment acum pot fi gasite la preturi mult mai mici si performante cel putin echivalente.

Obiective: Obiectivul nr. 1. Folosirea cunostintelor si tehnologiilor folosite in studiul radiatiilor cosmice pentru dezvoltarea de aplicatii de securitate cu impact economic si social prin dezvoltarea de prototipui cu aplicabilitate in mediul industrial si de cercetare.
Obiectivul nr. 2. Atragerea de tineri absolventi universitari carte mediul de cercetare prin instruirea si implicarea acestora in domeniul radiatiilor cosmice si domeniile conexe si prin organizarea de workshop-uri si scoli de vara.
Obiectivul nr. 3. Popularizarea stiintei prin organizarea de evenimente, mediatizare si construirea de demonstratoare stiintifice educationale.
Obiectivul nr 4. Integrarea contributiei partenerilor romani in Colaborarea Pierre Auger prin un management mai bun al resurselor materiale si umane si dezvoltarea de prototipuri necesare unei mai bune functionari a experimentelor din cadrul Observatorului.
Obiectivul nr. 5. Dezvoltarea de noi directii de cercetare aplicativa prin organizarea unor stagii de pregatire pentu personalul din cadrul proiectului in domeniile radiatiei cosmice, radioactivitatii mediului, electronica, etc.

Program comun sustenabilitate

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Redactarea documentatiei stiintifice si tehnice necesare implementarii proiectului (2018-12-15) REZULTATE
2. Introducerea masuratorilor de miuoni cosmici si dezvoltarea directiei de monitorizare a radioactivitatii (2019-12-15) REZULTATE
3. Asamblarea finala a prototipurilor (2020-12-15) REZULTATE
4. Testarea prototipurilor finale in conditii de laborator si in conditii reale de functionare (2021-04-30)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.