Tue, 23 Apr 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Spectroscopia de vibratie cu transformata Fourier utilizata la caracterizarea pigmentilor din pictura: o sansa de autentificare a tablourilor romanesti

Spectroscopia de vibratie cu transformata Fourier utilizata la caracterizarea pigmentilor din pictura: o sansa de autentificare a tablourilor romanesti
proiecte.nipne.ro/pn2/130-proiecte.html
Site extins: http://irasm.ro/specart/

Acronim: PD-278
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 27 / 27.07.2010
Program: Resurse umane
Director proiect: Mihaela Manea
Parteneri: -
Data incepere / finalizare proiect: 2010-07-27 / 2012-07-27
Valoarea proiectului: 340000 RON
Rezumat: Proiectul isi propune in premiera nationala aplicarea spectroscopiei de vibratie cu transformata Fourier in mod non-distructiv si non-contact pentru caracterizarea/identificarea structurii moleculare a pigmentilor si materialelor picturale utilizate in opere de arta valoroase realizate de pictori romani. Instrumentatia propusa pentru realizarea proiectului este competitiva pe plan international, incorporand tehnologii ce permit analiza directa non-contact pe obiectele de patrimoniu prin intermediul unor sonde mobile. Noutatea la nivel national se concretizeaza prin posibilitatea de analiza non-contact pe domeniul spectral mediu infrarosu. Domeniul mai larg in care se incadreaza tema de cercetare abordata in proiect este autentificarea/caracterizarea picturilor realizate de pictori romani cu vizibilitate internationala. Aplicatiile metodelor non-destructive si non-contact sunt singurele acceptate de comunitatea conservatorilor/restauratorilor/investigatorilor operelor de arta. Secundar se urmareste determinarea modificarilor amprentelor spectrale in urma proceselor de imbatranire naturala sau artificiala. Pentru cazuri speciale ale unor atacuri biologice, produse in urma expunerii operelor de arta la conditii improprii de stocare, se propune investigarea modificarilor rezultate in urma tratamentului non-distructiv si non-invaziv de bio-decontaminare prin iradiere cu radiatii gamma. Studierea prezentei sau absentei modificarilor de culoare si ale structurii moleculare pigmentilor si materialelor picturale pentru dozele uzuale de tratament constitue o modalitate de crestere a increderii expertilor din domeniul conservarii/restaurarii operelor de arta in avantajele aplicarii tehnologiilor de iradiere. In final se propune analiza in-situ (pe locatia colectiilor muzeale) a unui numar semnificativ de picturi in ulei pentru pictori romani reprezentativi, ale caror opere prezinta vizibilitate internationala.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Realizarea modelelor experimentale si optimizarea metodelor de achizitie spectrala non-distructiva si non-contact. (2010-12-10)
2. Realizarea unui experiment de iradiere gamma la doze uzuale pentru decontaminarea biologica a operelor de arta. Estimarea efectelor iradierii asupra performantelor metodelor de caracterizare spectrala non-distructiva si non-contact. (2011-12-09)
3. Analiza non-distructiva in-situ a operelor de arta din colectii muzeale romanesti. (2012-07-27)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.