Sat, 20 Apr 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Comportarea la bariera a sectiunii de fuziune cu proiectile slab legate sau proiectile cu structura de cluster

Comportarea la bariera a sectiunii de fuziune cu proiectile slab legate sau proiectile cu structura de cluster
proiecte.nipne.ro/pn2/152-proiecte.html


Acronim: CLUSTERFUS
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 124 - PN-II-ID-PCE-2011-3-0370 / 2011-10-05
Program: Idei
Director proiect: Catalin Borcea
Parteneri: -
Data incepere / finalizare proiect: 2011-10-05 / 2014-10-04
Valoarea proiectului: 1500000 RON
Rezumat: Studiul reactiilor de fuziune se afla printre primele studii de reactii nucleare si in ciuda acestui fapt, comportarea sectiunilor de fuziune in vecinatatea barierei coulombiene este adesea greu previzibila. Situatia se complica si mai mult in cazul cand proiectilul este slab legat si se poate disocia in campul coulombian intens al tintei. In acest caz apare cu o anumita probabilitate fuziunea incompleta in care doar o parte a proiectilului fuzioneaza cu tinta. Acesta e un proces complex ce implica prezenta a trei corpuri in interactie si din acest motiv, modelarea lui este anevoioasa. Ideea cercetarii exploratorii propuse este de a vedea in ce masura putem capata informatii despre situatia in care dupa disocierea in campul coulombian intai un produs din proiectil fuzioneaza, creind un nucleu excitat care la randu-i fuzioneaza cu cealalta componenta a proiectilului. Aceasta ar fi cumva echivalent cu studiul fuziunii cu o tinta aflata in stare excitata. Astfel de studiu ne-a fost sugerat de recenta aparitie a unor studii teoretice in cadrul carora reactia este in integralitate simulata cu o procedura Monte Carlo pornind de la diversi parametrii ai interactiei. Ramane de vazut in ce masura datele experimentale pe care speram sa le obtinem vor putea stabili parametrii simularii si cu ce grad de incredere. Practic proiectul isi propune sa studieze la acceleratorul TANDEM al IFIN-HH reactia de fuziune a 194Pt cu proiectile de 6Li, un nucleu slab legat si cu structura de cluster alfa-deuteriu. Inca mai complicat, deuteriul este el insusi slab legat. Metoda folosita va fi cea a activarii in care tintele sunt iradiate o perioada de timp iar apoi produsele de fuziune (completa sau incompleta) sunt detectate prin radiatiile gama ce succed dezintegrarea beta a nucleelor produse. Se va testa insa si posibilitatea tehnica de a aplica metoda transmisiei cu o sensibilitate imbinatatita prin inregistrarea razelor gama emise in cazul unei reactii nucleare. Aceasta posibilitate tehnica va putea fi testata numai dupa o reducere sub deplin control a intensitatii fascicolului accelerat la cca 1000 part./sec. Rezultatele pe care speram sa le obtinem vor fi interpretate teoretic iar concluziile speram sa poata face obiecul unei/unor publicatii in reviste de specialitate.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Implementarea la Tandem a sistemului Pepper-pot; producerea si masurarea fasciculelor slabe (2011-12-15)
2. Optimizarea grosimilor tintelor, evaluarea eficientei ansambluli de detectie gamma (2012-12-15)
3. Pregatirea experimentului de activare si a celui de transmisie (2013-12-15)
4. Pregatirea si efectuarea experientei de transmisie (la FLNR-IUCN-Dubna), efectuarea experientei de activare (la acceleratorul TANDEM al IFIN-HH) (2014-12-15)
5. Analiza datelor experimentale si interpretarea rezultatelor. Pregatirea unei publicatii/comunicari. (2015-10-04)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.