Sat, 05 Oct 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Sistem de alertare timpurie si asistare computerizata a deciziilor, bazat pe evaluarea anticipativa a dinamicii rapide a vulnerabilitatilor induse in teritoriu de obiectivele nucleare

Sistem de alertare timpurie si asistare computerizata a deciziilor, bazat pe evaluarea anticipativa a dinamicii rapide a vulnerabilitatilor induse in teritoriu de obiectivele nucleare
proiecte.nipne.ro/pn2/155-proiecte.html


Acronim: N-WATCHDOG
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 298 / 2014
Program: Parteneriate in domeniile prioritare
Director proiect: Vasile Dan VAMANU
Parteneri: 1. SC SIVECO Romania SA; 2. Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB)
Data incepere / finalizare proiect: 2014-07-01 / 2017-09-30
Valoarea proiectului: 1.405.794 RON
Rezumat: Misiunea asumata de Proiect consta in realizarea unui ansamblu multidisciplinar de solutii practice, orientate spre nevoile utilizatorilor de monitorizare a vulnerabilitatilor induse de obiectivele nucleare in teritoriul inconjurator, starea populatiei, mediu si infrastructuri, avand un pronuntat caracter preventiv bazat pe capacitate anticipativa si de alertare timpurie. Sistemul va prognoza non-stop, cu o frecventa reglabila (e.g. orara), pe intervale anticipate de 8 sau mai multe ore, expunerea, impactul radiologic potential si eventualele masuri de reactie necesare in zona apropiata de obiectiv (cca. 25 km) ca si in zona departata (zeci sau sute kilometri), postuland emisii radioactive virtuale in atmosfera; apoi va agrega indicatorii obtinuti in grade de expunere, impact si vulnerabilitate pe scale inteligibile pentru utilizatori si va oferi rapoartele de sinteza partilor interesate. In acest scop, vor fi articulate intr-o secventa logica de procese excutabile, modele analitice de evaluare radiologica si modele conceptuale de analiza cantitativa a vulnerabilitatii, integrate cu resursele relevante de date fizice, geografice (GIS) si de documentie stiintifica. Sistemul se va alinia stadiului actual al solutiilor dezvoltate de consortii tehnice de referinta propunand, totodata, abordari inovative in materie de ontologie, arhitectura, modelare si comunicare, pe baze stiintifice valide asigurate de Fizica si Dinamica Fluidelor, Stiintele Mediului, Geografie, Stiintele Formale si Ingineria Informatica. Dedicat nevoilor si specificului tarii, sistemul va acorda, totodata, o deosebita atentie implicatiilor trans-frontiera ale proceselor analizate, cautand cai posibile de inter-operare cu platformele europene cu vocatie similara si urmarind consistenta cu politicile UE in materie (Directiva Consiliului, 96/29/EURATOM cu deciziile si reglementarile ulterioare. Tinta finala o constituie un software experimental denumit N-WATCHDOG care, ulterior, poate evolua intr-un produs comercializabil capabil sa ofere unei varietati de utilizatori facilitati customizate interactive si/sau servicii analitice de analiza si alertare. Prin calitati educationale asigurate de capacitati avansate de simulare si vizualizare ('serious gaming'), sistemul poate contribui si la cresterea nivelului de informare in materie al Societatii Civile, incurajand o viziune mai echilibrata asupra meritelor si riscurilor inerente ale Energiei Nucleare, in lumea de dupa Fukushima-2011.
Prezentarea platformei N-WATCHDOG
Bugetul si sursele de finantare ale proiectului
- Sursa 1 - de la bugetul de stat: 1.156.230 Lei
- Sursa 2 - din alte surse atrase (contributie financiara proprie): 249.564 Lei

Obiective: - Principal: realizarea unei platforme de analiza, sprijin al deciziei si informare adresand entitati de guvernanta, administratori ai situatiilor de urgenta, vectori educationali, Societatea Civila, media etc, - destinat monitorizarii vulnerabilitatilor induse de obiectivele nucleare in teritoriul inconjurator, starea populatiei, mediu si infrastructuri.
- Operational: dotarea administratorilor situatiilor de urgenta, a agentilor de reglementare si a managerilor de inventare de radioactivitate - centrale nucleare, transportatori speciali, unitati ale ciclului combustibilului nuclear, unitati de cercetare - cu o solutie complementara minimalista dar suficienta in raport cu necesitatile, permitand mentinerea unui de regim de veghe continua asupra vulnerabilitatilor induse de operatiile facilitatilor nucleare.
- Conceptual: avansarea unei posturi analitice care sa adauge Riscului ca instrument statistic o dimensiune dinamica ('live risk assessment'), in care variabile dependente de timp ca prognoza meteorologica rapida sa devina factori de influenta imediati ai vulnerabilitatii.
- Educational: revelarea unor aspecte ale Riscului Nuclear pentru segmente cat mai cuprinzatoare ale publicului interesat, prin depasirea zonei de stricta specialitate manipulatoare de concepte mai putin familiare ('activitati', 'doze', probabilitati', 'incertitudine' etc.) prin indicatori comparativ inteligibili - arii, comunitati, persoane expuse; pagube potentiale; costuri de remediere etc.

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Proiectarea Demonstratorului functional de concept N-WATCHDOG (PoC) (2014-12-31)
2. Dezvoltarea software si implementarea Demonstratorului N-WATCHDOG (PoC) (2015-12-31)
3. Testarea in-house si evaluarea Demonstratorului N-WATCHDOG. Dezvoltarea Modelului experimental N-WATCHDOG (EM), Partea I (2016-12-31)
4. Dezvoltarea, testarea si livrarea Modelului experimental N-WATCHDOG (EM) (2017-09-30)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.