Fri, 19 Apr 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » DEPUNEREA UMEDA A TRITIULUI DIN ATMOSFERA - O TRATARE NUMERICA EULERIANA

DEPUNEREA UMEDA A TRITIULUI DIN ATMOSFERA - O TRATARE NUMERICA EULERIANA
proiecte.nipne.ro/pn2/68-proiecte.html


Acronim: TRIWASH
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 92 / 26.08.2008
Program: Capacitati
Director proiect: Dr Dan Galeriu
Parteneri: National Institute of Meteorology and Hydrology, Bulgarian Academy of Science. Secia Plovdiv
Data incepere / finalizare proiect: 2008-06-01 / 2009-10-20
Valoarea proiectului: 55969 RON
Rezumat: Considerind necesarul de evaluare radiologica la emisiile de tritiu , inca in deceniul trecut a fost semnalata absenta unor modele robuste pentru depunerea umeda a apei tritiate (HTO) care este emisa preponderent din unele instalatii nucleare, cum ar fi reactorul CANDU din Romania, sau viitoarele reactore cu fuziune pentru care prototipul de cercetare se construieste in prezent (ITER). Dezvoltare viitoare a energericii nucleare este conditionata de un grad mai mare de securitate si implicit de folosirea unor modele radiologice cu grad inalt de robustete. Influenta parametrizarii depunerii umede in evaluarea radiologica este mare si a fost de curind notificata in cadrul proiectului EMRAS al AIEA, ca fiind cauza majora a discrepantelor intre rezultatele participantilor la un exercitiu de simulare a accidentului cu emisie de tritiu. Deoarece Romania continua dezvoltarea energetici nuclereare pe filiera CANDU- reactor cu inventar si emisii ridicate de tritiu, este imperios necesara dezvoltarea unor modele mai robuste pentru evaluarea depunerii umede a HTO. Avantajele scontate din aceasta colaborare sunt evidente atit pentru partea romana cit si pentru cea bulgara- interesata in impactul transfrontalier al emisiilor de tritiu dar si in implicarea mai accentuata in cercetarile internationale dedicate radioprotectiei. In acelasi timp rezultatele acestei colaborari vor duce la o mai marevizibilitate a celor doua grupe de cercetare pe plan international si raspunde la cerinta grupului de ezperti AIEA pentru finalizarea cercetarilor si folosirtea lor de catre terte institute. Colaborarea duce si la o mai buna cunoastere reciproca cit si la tranparenta potentialului de risc in energetica nucleara.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Cercetari preliminare prin corespondenta, Deplasare in Bulgaria, Primire cercetatori parteneri (redactare articol), Impactul international al colaborarii,Programul de cercetare al tânărului cercetător angajat. Asigurarea IT a implementarii subrutinelor in preprocesorul Meteo al IFIN  (2009-11-20)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.