RO Ro  EN En

Definirea geometriei segmentarii in adancime a volumului seismogenic din Vrancea.

Cutremurele produse in perioada 1985-2009, sunt reprezentate considerand planuri mediane diferite, pentru segmentele situate in intervalele de adancime (60-95 km) si (105-170 km). Rotatiile au punctul de observare de start situat la SV (in lungul celor doua plane mediane paralele), si se opresc cu o vedere de sus, care pune din nou in evidenta paralelismul celor doua plane. Originea axelor este stabilita in punctul de referinta (450 latitudine, 270 longitudine si 0 km adancime): axa x (rosu) este orientata spre E, axa y (verde) orientata spre N, iar axa z (albastru) reprezinta adancimea.

Conventia adoptata pentru secventa culorilor este aceea din descompunerea spectrala a luminii albe, astfel incat rosu indica cele mai recente evenimente, iar violet pe cele mai indepartate.
In "2plane.ogv", pentru punerea in evidenta a planelor mediane, sferele cutremurelor cu hipocentrul situat la distanta mai mica de 1 km fata de plane au raza 2, restul cutremurelor au sfera de reprezentare cu raza 1; in "2palne_mag_gt_5.ogv", evenimentele cu magnitudine mai mare de 5 (pe Richter) au raza sferelor de reprezentare egala cu magnitudinea. Arcul plotat cu linie punctata, la suprafata, reprezinta schematic pozitia Arcului Carpatic. Planele sunt paralele, la distanta de ~ 9 km.

Apasand pe imaginile de mai sus, puteti descarca filmele

Download movie #1               Download movie #2


Graphical visualization of the segmentation on depth of the Vrancea seismogenic zone En


Bine ati venit

Cutremure puternice ce devin catastrofe naturale, pot distruge constructii, cladiri, chiar localitati întregi, provoaca alunecari de teren, chiar catastrofe naturale. Cutremurele submarine pot declansa formarea de valuri uriase pâna la 30 de m înatime atingând viteze neasteptate (800 km/h), astfel în Oceanul Pacific (Tsunami) a produs pagube foarte mari materiale, cu pierderi de vieti omenesti. Stiinta care se ocupa cu studiul cutremurului (miscarilor seismice) se numeste Seismologie.
Proiectul isi propune elaborarea unui algoritm de calcul avansat de tip automat celular pentru modelarea procesului seismic din zona Vrancea.
Algoritmul permite investigarea complexa si cantitativa a proprietatilor sistemului seismogenic si a evolutiei acestuia la scara ciclurilor seismice prin tehnici de calcul performante si folosind avantajele serviciilor oferite de GRID. Reproducerea caracteristicilor ciclurilor seismice este o provocare stiintifica avand in vedere complexitatea fenomenului seismic si domeniul de scari extrem de intins care trebuie considerat, de la scara microscopica la scara tectonica. [ Detalii... ]