RO Ro  EN En

Rezumatul proiectului

2008-01-17
Proiectul isi propune elaborarea unui algoritm de calcul avansat de tip automat celular pentru modelarea procesului seismic din zona Vrancea. Algoritmul permite investigarea complexa si cantitativa a proprietatilor sistemului seismogenic si a evolutiei acestuia la scara ciclurilor seismice prin tehnici de calcul performante si folosind avantajele serviciilor oferite de GRID. Reproducerea caracteristicilor ciclurilor seismice este o provocare stiintifica avand în vedere complexitatea fenomenului seismic si domeniul de scari extrem de intins care trebuie considerat, de la scara microscopica la scara tectonica. Tema propusa este de mare noutate si actualitate avand in vedere ca pana in prezent nu exista o modelare completa a sistemului seismogenic, nici in Romania, nici pe plan mondial.
Studiile recente au scos in evidenta interdependenta stransa dintre microcutremure si cutremurele majore si importanta monitorizarii cutremurelor mici pentru intelegerea evolutiei procesului seismogenic.
Algoritmul de simulare pleaca de la ipoteza acestei interdependente si presupune conditionarea producerii cutremurelor moderate (de tip asperitate) si a celor majore (de tip percolatie) de dezvoltarea unor suprafete de slabiciune pe zona seismic activa prin seismicitatea de fond, de magnitudine mica, care este inregistrata continuu in Vrancea, cu o rata de producere cvasi-constanta si intr-o geometrie bine delimitata.
Particularitatile unice ale zonei Vrancea fac deosebit de atractiva aplicarea unui astfel de algoritm care va oferi un instrument puternic de investigare a ciclului seismic si a fenomenelor precursoare cutremurelor puternice. Zona Vrancea, prin concentrarea activitatii seismice si delimitarea precisa a traseelor de dezvoltare a activitatii seismice, poate fi considerata o zona test extrem de interesanta pentru oricare din celelalte zone seismice de pe glob, dezvoltate pe arii geografice mult mai largi si implicand sisteme de falii mult mai complicate. De aceea, aplicarea in avanpremiera a tehnicilor de simulare numerica in cazul zonei Vrancea va avea un impact major atat pentru cercetarea romaneasca (prin aplicatiile directe in seismologie sau in alte domenii legate de sisteme cu comportament critic, cum ar fi industria miniera, exploatarea geofizica, stiinta materialelor, aplicatii de inalta performanta pe calculator prin utilizarea procesarii paralele, etc.), cat si pentru cercetarea la nivel mondial, in cautarea unor tehnici de modelare cantitativa cu executie GRID care sa creasca substantial sansele de a atinge dezideratul major al seismologilor: predictia evolutiei procesului seismic.

Downloadeaza prezentare .ppt