Tue, 15 Oct 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI3
 
 
Lista de proiecte » Imbatranirea creierului prin expunerea la radiatii: rolul PINK1 in raspunsul a leziuni ADN in neurodegenerarea indusa de protoni

Imbatranirea creierului prin expunerea la radiatii: rolul PINK1 in raspunsul a leziuni ADN in neurodegenerarea indusa de protoni
proiecte.nipne.ro/pn3/21-proiecte.html


Acronim: BRAG
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: /
Program: PN-III-P1-1.1-PD-2019-0862
Director proiect: Mihaela Temelie
Parteneri:
Data incepere / finalizare proiect: 2020-09-01 / 2022-08-31
Valoarea proiectului: 246950 RON
Rezumat: Odata cu cresterea sperantei de viata si a utilizarii noilor tehnologii, din ce in ce mai mult oameni sunt afectati de maladii neurodegenerative. Moartea neuronala este declansata de procese complexe ce inlcud factori genetici si factori de mediu, ducand la acumularea de disfunctii aparute la nivel celular. Mecanisme celulare asociate impatraniri s-au dovedit implicate in neurodegenerare: acumularea de disfunctii mitocondriale; agregarea proteica; leziuni ADN persistente. Mutatii ale PINK1, o kinaza mitocondriala, au fost asociate cu maladia Parkinson. Modele celulare ale disfunctiei PINK1 sunt frecvent utilizate in studii referitoare la procesul de neurodegenerare. Putine studii recente sunt axate pe intelegerea conexiunii intre mitocondrie si nucleu in raspunsul la leziuni ADN, in contextul neurodegenerarii. Propunem aici studiul legaturii intre disfunctiile mitocondriale, mecanismele de reparare a leziunilor ADN si neuroinflamatia pentru a putea intelege evenimentele timpurii ce duc la pierderea neuronala. Scopul studiului nostru este de a evidentia contibutia PINK1 la raspunsul la leziuni ADN intr-un model de neurodegenerare dat de expunerea la protoni. Mecanismele vor fi studiate utilizand un model neuronal simplu - linia de neuroblastom SH-SY5Y diferentiata, precum si in contextul neuroinflamatiei. Pentru aceasta vom dezvolta un model in vitro compus din celulele mentionate co-cultivate cu celule microgliale activate. Proiectul va duce la stabilirea si caracterizarea modelului descris si la identificarea unor cai de reparare ADN modulate de PINK1 in celule neuronale in contextului unui micromediu neuronal. Intr-un viitor mai indepartat, cunostinele obtinute prin acest proiect pot fi valorificate prin evidentierea de proteine cheie ce vor duce la dezvoltarea de stategii terapeutice pentru tratamentul si preventia maladiilor neurodegenerative.

Obiective: Prin proiectul de fata urmarim intelegerea evenimentelor celulare din etapele timpurii ale pierderii neuronale ce apare ca urmare a expunerii la radiatii, in boli neurodegenerative si imbatranirea patologica. Scopul studiului este reprezentat de elucidarea rolului PINK1 in raspunsul celular la leziuni ADN induse de expunerea la fascicule de protoni. Proiectul va urmari urmatoarele obiective: Evaluarea rolului PINK1 in caile de semnalizare specific neuronale declansate in urma inducerii de leziuni ADN ca urmare a expunerii la fascile de protoni. Evaluarea capaciatii fluxurilor de protoni de a contribui la declansarea raspunsului inflamtor in modele celulare gliale. Stabilirea si caracterizarea unui model complex in vitro pentru neurodegenerare, compus din celule neuronale si gliale in co-cultura.

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Stabilirea si validarea unor modelelor celulare relevante pentru neuroni si celule gliale in context inflamator (2020-12-31)
2. Caracterizarea rolului PINK1 in raspunsul la iradierea cu fascicule de protoni in celule SH-SY5Y si dezvoltarea unui model complex de neurodegenerare (2021-12-31)
3. Evaluarea mecanismelor de reparare ADN modulate de PINK1 in modele de neuroinflamatie (2022-08-31)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.