Wed, 24 Apr 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI3
 
 
Lista de proiecte » Astrofizica nucleara in FAIR-RO / Nuclear Astrophysics in FAIR RO

Astrofizica nucleara in FAIR-RO / Nuclear Astrophysics in FAIR RO
proiecte.nipne.ro/pn3/29-proiecte.html


Acronim: NAFRO
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 06/FAIR-RO /
Program: PN3/5.2/FAIR-RO
Director proiect: Livius Trache
Parteneri:
Data incepere / finalizare proiect: 2020-11-16 / 2023-12-31
Valoarea proiectului: 1800000 RON
Rezumat: Aceasta este propunerea de Astrofizica Nucleara (NA) in carul sub-programului FAIR-RO care finanteaza pregatirea echipelor romanesti pentru lucrul prezent si in viitor la instalatia internationala FAIR. Romania este membru fondator al FAIR, iar IFIN-HH este principalul participant local. Propunerea integreaza doua directii de activitate ale mai multor cercetatori din DFN si unul din DFT. Ea urmeaza si extinde munca facuta anterior in cadrul proiectului NAIRIB in 2016-2019, in mare parte experimentala, si adauga o noua directie. Cele doua directii de cercetare sunt acum:
  • Fizica nucleara pentru astrofizica, majoritar experimentala, desfasurata de membrii Grupului de Astrofizica Nucleara (NAG) cu suport teoretic din DFT
  • Studii ale ecuatiei de stare (EoS) a materiei stelare fierbinti

  • Rezultatele NAIRIB in pregatirea metodelor, echipamentului si in educarea si formarea membrilor tineri ai NAG vor fi folosite la FAIR. Cel mai important obiectiv al prezentei propuneri este de a integra activitatile si interesul nostru stiintific cu acelea ale colectivitatii FAIR. Intai de toate, proiectul va creste contactele intregului grup cu mediul FAIR: subiecte, grupuri, persoane, instalatii. Ne propunem sa fim activi in programele Phase 0 in curs la GSI/FAIR, luand parte activa la experimente sub toate aspectele si in acord cu potentialul uman si competentele pe care le avem.
    Experimentatorii isi propun sa se implice in experimentele existente sau sa propuna unele noi pentru studiul de reactii nucleare importante in descrierea si intelegerea originii elementelor chimice in Univers si in evolutia stelelor. La acest moment, NAG isi propune folosirea de metode indirecte. Doua astfel de metode sunt prevazute si descrise in propunere:
  • Folosirea Disocierii Coulombiene (CD) pentru studiul reactiilor de captura radiativa a particulelor incarcate in stele. Vom folosi experienta noastra in disocierea nucleara si Coulombiana a nucleelor bogate in protoni (la GANIL si RIKEN) folosite pentru captura radiativa a protonului pentru a ne alatura propunerii S494 din Phase 0 de studiul CD a 16O in 12C+4He, cu intentia de a extrage sectiuni eficace pentru reactia 12C(α,γ)16O la energii relative sub 1 MeV, care este limita curenta pentru aceasta foarte importanta reactie in NA
  • - Folosirea dezintegrarii alfa intarziata de beta a nucleului 16N pentru a studia aceeasi reactie printr-o metoda complementara. Aici ne bazam pe un detector special ASTROBOX2E pe care l-am dezvoltat si testat pe dezintegrarea protonica intarziata de beta a unor nuclee bogate in protoni

  • In plus, in contextul dezvoltarii accelerate a astrofizicii multi-mesager ne propunem sa construim mai multe ecuatii de stare relevante pentru studiul obiectelor astronomice fierbinti (stele masive ce sufera colaps gravitational, supernove, proto-stele neutronice, produsul coalescentei stelelor neutronice) si sa studiem rolul diferitilor parametri ai ecuatiei de stare a materiei nucleare omogene in determinarea proprietarilor termodinamice si structurale ale acestora, inclusiv stabilitatea fata de colapsul catre o gaura neagra. Vom considera potentiale efective obtinute in cadrul mai multor teorii si vom face diferite ipoteze in ceea ce priveste particulele constituente. O atentie speciala va fi acordata constringerilor astrofizice a interactiilor barionice efective in domenii de densitate si asimetrie de isospin imposibil de produs in laboratoare terestre.
    Vom lucra in colaborarile R3B si Super-FRS si cu EMMI.

    Obiective:

    ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE

    REZULTATE
    ARTICOLE PUBLICATE
    ECHIPA DE CERCETARE


    Inapoi la Lista de proiecte
    English version of the project EN   
     
    Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
    Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
    2024 IFIN-HH. All rights reserved.